Introducere:
Mare prozator, cu un stil inconfundabil in epoca Junimii, autor al unei proze de inspiratie urala incepand cu proza autobiografica "Amintiri din copilarie" si pana la basmul fantastic "Povestea lui Harap-Alb".
Din punct de vedere simbolic, evolutia protagonistului reprezinta o succesiune de porbe si calatorii initiatice,
identitaea acestuia trecand de la mezinul naiv ("boboc de felul lui la trebi de aiestea") pana la transferul de identitate, confruntarea cu raul, moartea simbolica si accederea la un alt statut. Tanarul neexperimentat devine astfel barbat initiat, care se casatoreste, devine imparat si evolueaza psihologic si social. Basmul a mai fost numit de aceea si Bildungsroman, un traseu al formarii personajului principal.
Basmul cult cuprinde descrieri si portrete ample cu o bogatie de mijloace literare: adjuvantilor, creatii originale ale lui Creanga, in care, hiperbola, umorul, epitetul dublu sau chiar triplu, limbajul onomatopeic creaza imagini unice in literatura romana.
Formule specifice basmului: initiale, mediane si finale.
Numerele simbolice.
Elemente supranaturale, care tin de fantastic si care sunt atribuite altor personaje, nu protagonistului.
Limbajul specific lui Creanga, marcat de oralitate, umor, eruditia paremiologica (proverbe si zicatori introduse prin locutiunea averbaceea).
Fantasticul este tratat in opera lui Creanga, in cheie realistica si umoristica: personaje inzestrite cu puteri supranaturale vorbesc si se comporta asemenea taranilor din moldova lui Creanga.
Titlul basmului cuprinde referire la statutul personajului, printr-un oximoron, harap insemnand om negru, de unde si drumul initiatic, de separare al albului de negru, a naivului initiat pentru a iesi din indistinctia primara din zona gri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu